JUL 2021

ma di wo do vr za zo
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
             

Kunsteducatieve projecten

'BIJ'ZONDER INTERESSANTE RONDLEIDING

In de maanden april, mei en juni heeft Cultuurcentrum Zwaneberg bijenkasten op het dak en in de patio staan. Hebben je leerlingen al eens bijen van dichtbij gezien? Hoe verzamelen de bijen de honing? Kunnen bijen ziek worden? Waarom zijn bijen zo belangrijk voor ons? Hoeveel bijen wonen er nu eigenlijk in zo’n kast?

Meer informatie over deze 'Bij'zonder interessante rondleiding kan je hier vinden.


RONDLEIDING IN DE BIBLIOTHEEK

Kinderen maken kennis met de bibliotheek en de materialen geschikt voor hun leeftijd. Ze leren hoe ze de boeken, strips, dvd’s, cd’s … vinden die ze interessant, leuk, grappig, … vinden. Ze mogen ook aan de slag met de zelfuitleenbalies.

Afhankelijk van de leeftijd en volgens suggestie van de aanvrager breiden we de rondleiding uit met een woordje uitleg over de website en de catalogus, een voorleesmoment, een zelfstandige opdracht, het kiezen van materialen om uit te lenen …

Meer informatie over deze rondleiding kan je hier vinden.


 


KUNSTEDUCATIEVE OMKADERINGEN VOOR LEERLINGEN

WORKSHOPS

CC Zwaneberg organiseert, i.s.m. het gezelschap of MOOSS vzw, bij een aantal voorstellingen en films een omkadering voor leerlingen.
Bij al deze workshops is er steeds een leerkracht aanwezig. Deze doet actief mee!

De praktische informatie per workshop vind je bij de voorstelling of film.

Inschrijving voor loting: online met inschrijvingsformulier van woe 12 mei t.e.m. di 25 mei 2021.
Info: Veerle Boesmans, veerle@zwaneberg.be, tel 015 22 83 51.

KLEUTERSONDERWIJS
FILM CC Zwaneberg en J.E.F (www.jeugdfilm.be) organiseren een actieve filmworkshop bij:
Hallo Wereld’: 3e kleuterklas en 1e leerjaar 

LAGER ONDERWIJS
MUZIEK i.s.m. Mooss vzw: een muziekworkshop na:
Puree kan je hier niet eten’ (1e en 2e leerjaar)

FILM CC Zwaneberg en J.E.F (www.jeugdfilm.be) organiseren een actieve filmworkshop bij:
Hallo Wereld’: 3e kleuterklas en 1e leerjaar
Wiplala’: 1e en 2e leerjaar
Wolfwalkers’: 4e, 5e en 6e leerjaar

SECUNDAIR ONDERWIJS
DANS i.s.m. MOOSS vzw (PAR64): een dansworkshop voor :
We Go Places’ (3e en 4e jaar SO)
THEATER i.s.m. MOOSS vzw (PAR64): een voorbereidende workshop en nabespreking bij:
Ik ben geen racist’ (5e, 6e en 7e jaar SO)
 


KUNSTEDUCATIEF MATERIAAL

BEELD

BOEK ‘MUSEE MAISON’
“Hedendaagse kunst, daar snap ik echt niets van.” Een zinnetje dat heel bekend in de oren klinkt. In het boek ‘Musée Maison’ van Mooss, krijg je een heel museum in pocketformaat: 28 tot de verbeelding sprekende hedendaagse kunstwerken uit de collecties van S.M.A.K., MUHKA, Mu.Zee en M (Cera collectie) worden op een laagdrempelige manier toegelicht. En niet alleen dat: bij elk kunstwerk hoort ook een korte, speelse opdracht met eenvoudig materiaal die je met de kinderen in de klas kan doen. Op die manier kan je hedendaagse kunst heel toegankelijk maken voor kinderen en hen toch ook de ideeën van de kunstenaars laten begrijpen.

Doelgroep: lager onderwijs
Prijs: € 15. Verkrijgbaar via mail aan veerle@zwaneberg.be
 


KUNSTKOFFER MOOSSDOOS 
Mooss koos 21 kunstwerken uit de verzameling van S.M.A.K. en stopte ze in een Dooss. De afbeeldingen van de kunstwerken en de bijhorende doe-opdrachten prikkelen de kinderen om zelf te kijken, tekenen, bouwen, fotograferen, spelen, fantaseren, vertellen ... Materiaal voor de opdrachten vind je in de Dooss of kan je gemakkelijk zelf bij elkaar zoeken. Hedendaagse kunst moeilijk?

Bijlange niet! Leuk? Ja!

De koffer kan gebruikt worden in de klas, op de speelplaats, tijdens een opendeurdag van de school ... Het materiaal uit de koffers is stevig. De kinderen kunnen er meteen mee aan de slag (er is weinig uitleg of begeleiding nodig).

Doelgroep: lager onderwijs
Wanneer: heel het schooljaar
Transport: de school haalt de doos op bij en brengt ze terug naar Bamm!
Huurprijs: gratis, wel een huurwaarborg van € 150
Info en reservering: Bamm!, Vaartkom 4, Leuven, info@mooss.org, tel 016 65 94 65


DANS

‘NELSONS DANSBOEK’
‘Nelsons dansboek’ is een doe-het-samen-boek voor kleuters, leerlingen en leerkrachten. Een boek vol prikkelende spelletjes om samen te bewegen en je eigen dans in elkaar te knutselen. Geen voorgekauwde pasjes, niets moet op de maat van de muziek en tellen hoeft al helemaal niet. Met prikkels uit de hedendaagse dans word je samen met je kleuter/leerling uitgedaagd om je eigen bewegingstaal te ontdekken en leer je hoe bewegen dansen kan worden.

‘Nelsons dansboek’ is gericht naar iedereen die wil dansen en is van de hand van danseres Dafne Maes, schrijfster Laura Van Bouchout en illustratrice Emma Thyssen.

Doelgroep: kleuter- en lager onderwijs
Prijs: € 16. Verkrijgbaar via mail aan veerle@zwaneberg.be


‘WWW.DANSENDANSEN.BE’
Ben je als leerkracht op zoek naar inspirerend dans(educatief) materiaal voor je les, workshop, project? Heb je nood aan wat meer duiding rond dans? Wil je een bundeling van kwalitatief film- en videomateriaal omtrent (hedendaagse) dans?

Check www.dansendansen.be

‘Dansen dansen’ is een website die (dans)docenten wil inspireren, motiveren en prikkelen om met dans(educatie) in relatie tot verschillende onderwerpen en thema’s aan de slag te gaan in verschillende contexten (cultuur en onderwijs). ‘Dansen dansen’ vertrekt vanuit de basiselementen van dans nl. lichaam, tijd, kracht en ruimte waarbij verschillende subthema’s (bewegen, zwaartekracht, verhoudingen, geluid …) worden uitgewerkt aan de hand van diverse vragen met films, foto’s, actieve, receptieve en reflectieve opdrachten. De inhoud is zeer eenvoudig en toegankelijk op maat van elke begeleider. ‘Dansen dansen’ wordt idealiter gebruikt voor jongeren tussen 12 en 18 jaar met zeer weinig/geen kennis over (hedendaagse) dans, maar ook leerkrachten voor kleuter- en lager onderwijs halen er zeker inspiratie uit voor hun lessen.

‘Dansen dansen’ kwam tot stand in het kader van het Projectmatig Wetenschappelijk Onderzoek naar danseducatie (2010-2012) van Dafne Maes aan het Koninklijk Conservatorium Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.
 

THEATER

BOEKJE MET DVD ‘TELLO GAAT NAAR
Tello gaat vandaag voor het eerst naar toneel. Een spannende uitstap waar hij met veel verwachting naar uit kijkt. En jij mag Tello volgen. Hij neemt je mee van de vestiaire, naar de kleedkamer, langs de technische kamer tot op de scène. En zo ontdek je zelf hoe zo’n theater eruitziet en wat er allemaal gebeurt.

Met jonge kinderen naar het theater gaan is een hele onderneming. Er zijn ontzettend veel nieuwe indrukken: een groot onbekend gebouw, heel wat andere kinderen, een donkere zaal, een voorstelling, ... Voor hen is het niet altijd makkelijk om te weten waaraan ze zich moeten verwachten.

Productiehuis 4Hoog maakte vanuit hun ervaring een kort filmpje en boek over de avonturen van Tello die voor het eerst naar de schouwburg mag.

Doelgroep: kleuters
Prijs: € 15. Verkrijgbaar via mail aan veerle@zwaneberg.be


CANON CULTUURCEL: dynamoOPWEG EN dynamoPROJECT

dynamoOPWEG brengt je klas gratis naar Cultuurcentrum Zwaneberg! Dat kan via de bus of tram van De Lijn, met maximum 30 personen per rit en volgens de bestaande dienstregeling.

dynamoPROJECT geeft financiële ondersteuning tot maximum € 2000 voor een cultuurproject op school. Lees er alles over op cultuurkuur.be/subsidies.

Op www.cultuurkuur.be vind je ook inspiratie om met cultuur aan de slag te gaan op jouw school, voorbeelden van creatieve schoolprojecten, creatieve activiteiten en cultuurpartners, ondersteuning om op jouw school een cultuurproject uit te werken ...