MUZIEK

Huun Huur Tu

Legendarische Tuvaanse keelzangers

Huun Huur Tu uit de Russische republiek Tuva geniet een wereldwijde reputatie voor hun opmerkelijke keelzang of boventoonzang: een nabootsing van de geluiden van de natuur, zoals de wind in de hoge bergen of het water van de snelstromende rivieren.

Huun Huur Tu wil met hun muziek de muzikale erfenis bewaren en tevens de muzikale traditie door vernieuwing doen evolueren. Ze treden op in concertzalen en festivals over heel de wereld en maakten opnames met Frank Zappa, The Chieftains, Johnny Guitar Watson en Marcel Van Thilt. Ry Cooder nodigde hen uit om mee te spelen op de soundtrack van ‘Geronimo’.

Een concert van Huun Huur Tu staat voor dynamische en pakkende muziek met een waaier aan zelden gehoorde instrumenten zoals de igil (een tweesnarige vedel, a.h.w. de muzikale personificatie van het paard door het gebruik van paardenhaar, paardenhuid, paardendarm, bekroond met een symbolische paardenkop), de chanzy (een driesnarige boog met houten paardenkop), de ratel (een percussie-instrument gemaakt van stierentestikel en de enkelbeentjes van een schaap) ...

Voor aanvang van het eigenlijke concert stelt Ulrich Balß, mede aan de hand van een 20 minuten durende film over Tuva, zijn boek ‘Terra Incognita - Tuva’ voor.

Zang (Khöömei, Sygyt, Kargyraa), Igyl: Kaigal-ool Khovalyg
Zang (Barbang-Nadyr): Radik Tyulyush
Joodse harp: Byzaanchi, Khomuz 
Zang (Kargyraa & Khöömei),Toschpulur, Gitaar, Igyl: Sayan Bapa
Zang (Sygyt), Tuyug (paardenhoeven), Tungur (sjamaan-drum), Igyl: Alexei Saryglar